Bir okulun eTwinning faaliyetlerinin kalitesi, Ulusal ve Avrupa Kalite Etiketleri tarafından tanınır. Kalite Etiketleri, öğretmenler, öğrenciler ve okulları için faaliyetlerinin yüksek standardının somut olarak tanınmasıdır. Öğrenciler için çabalarına bir destek ve genel olarak okul için de bir Avrupa ortaklığında kalitenin kamu tarafından tanınması anlamına gelmektedir.
Ulusal Kalite Etiketi
Ulusal Kalite Etiketi, Merkezi Destek Servisi (CSS) tarafından belirlenen bir dizi kriteri karşılayarak yüksek kalite seviyesine ulaşan eTwinning projelerine verilir.
Başvuru çevrimiçi olarak yapılır ve bir genelgeyi takiben her yıl Ekim ayında Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü (CY NNO) tarafından değerlendirilir. Başvuru kabul edildiğinde veya reddedildiğinde, e-posta ile bilgilendirileceksiniz.
5 Ulusal Kalite Etiketini güvence altına almak içingerekenler :
Projenin ortak hedefleri ve bir planı olmalıdır.
– Ortak amaç ve hedeflere sahip olmalı ve ortak bir amacı ve ortak amaç ve hedefleri olmalıdır.
– Başvuruyu yapan öğretmen projeye önemli bir katkıda bulunmuş olmalı ve bu katkı açıkça gösterilmelidir.
– Belirli bir derecede işbirliği gösterilmelidir.
– Projenin sonuçları görünür olmalıdır.
Daha fazla bilgi için buraya gidebilirsiniz
Avrupa Kalite Etiketi
Avrupa Kalite Etiketi için başvuru gerekmemektedir. Merkezi Destek Servisi (CSS) tarafından aşağıdaki özelliklere sahip okullara verilen ikinci bir mükemmellik etiketidir:
- Seçim sürecini takiben en az bir Ulusal Destek Servisi (NSO) tarafından Avrupa Kalite Etiketi için tavsiye edilmişlerdir.
- İki farklı ülkeden en az iki ortağın Ulusal Kalite Etiketi ile ödüllendirilmiş olması.
Avrupa Kalite Etiketi yılda sadece bir kez verilir, eTwinning Portalında gösterilir ve bir projenin yıllık eTwinning Ödülleri için Avrupa yarışmasına katılabilmesi için bir ön koşuldur.
Kalite Etiketi DeğerlendirmeKriterleri
Yukarıdaki 5 koşul karşılandığı sürece, projeler aşağıdakiler temelinde değerlendirilir:
Proje şu açılardan yenilikçi olmalıdır :
– proje materyaline yaklaşım
– Projeyi yürütme yolları
– i̇şbi̇rli̇ği̇ yöntemleri̇
– pedagoji̇k yaklaşim
– BİT ve diğer iletişim araçlarının kullanımı
Öğrencilerin itici güç olduğu projeler (örneğin araştırma yapmak, proje faaliyetlerine karar vermek, geri bildirimde bulunmak ve bilgilerini kendi kendilerine değerlendirmek) daha yüksek not alır.
Ulusal Kalite Etiketi, Merkezi Destek Servisi (CSS) tarafından belirlenen bir dizi kriteri karşılayarak yüksek kalite seviyesine ulaşan eTwinning projelerine verilir.
Başvuru çevrimiçi olarak yapılır ve bir genelgeyi takiben her yıl Ekim ayında Hayat Boyu Öğrenme Enstitüsü (CY NNO) tarafından değerlendirilir. Başvuru kabul edildiğinde veya reddedildiğinde öğretmene bir e-posta bildirimi gönderilir.
Projede, öğretmenler arasında, öğrenciler arasında ve çalışma grupları arasında iletişim ve bilgi alışverişi belirgin olmalıdır. İster bireysel faaliyetler ister küçük grup çalışmaları olsun, bu kriter proje konularında okullar arasında geliştirilen iletişimin kalitesine bakar.
Öğretmenler, görüş alışverişi için forumları, düzenlenen telekonferansların fotoğraflarını/videolarını, proje hakkında karar vermek için oylama yapma veya anket doldurma fırsatına sahiptir
Proje faaliyetleri, ortaklarla iletişim ve basit malzeme alışverişinin ötesine geçmelidir. Ortak sonuçlar üretmek için ortaklar ve işbirlikçiler arasındaki iş bölümünü açıkça belirten, çalışma sürecinin net bir tanımının yapılması önemlidir. Projenin nihai ürünlerinin öğrenciler tarafından nasıl uygulanacağı açık olmalıdır.
Öğrencilerin diğer ülkelerden öğrencilerle karma ekipler halinde çalıştıkları projeler ve işbirliklerinin ortak nihai ürünlerini üreten projeler (örneğin, ortak hikayeler/masallar/dergiler/gazeteler/karikatürler/videolar/şiirler/paneller vb) daha yüksek not alacaktır.
Bu kriter sadece kullanılan araçların çeşitliliğini değil, teknolojinin öncelikle öğrenciler ve ikincil olarak ortaklar tarafından projeyi yürütmek, iletişimi ve işbirliğini geliştirmek ve kursun istenen pedagojik hedeflerine ulaşmak için nasıl kullanıldığını da dikkate almaktadır.
Bu kriter, ortaklığın görünür sonuçlarını ve bunların çevrimiçi olarak nasıl sunulduğunun yanı sıra projenin öğretmenler, öğrenciler, okul ve daha geniş yerel topluluk üzerindeki etkisini de dikkate almaktadır.
Projenin daha iyi yaygınlaştırılması için Twinspace ‘ te listelenen faaliyetlerin mümkün olduğunca ‘ Özel’ (Herkese açık sayfalar) yerine ‘ Herkese açık ‘ olmasını tavsiye ediyoruz.